Mielestäni nykyiset madotussuositukset eivät todennäköisesti riitä, jos hevosen omistaja ei oikeasti seuraa matotilannetta lantanäytteiden avulla ja paneudu madotusasian miettimiseen. Maaliskuussa 2013 ystäväni hevosella oli ilmeisesti niin paljon matoja, että lopetti syömisen ja sai anemian, joka todettiin verinäytteellä. Hevonen parani hyvin pian saatuaan matolääkkeen. Kyseinen hevonen oli madotettu oikeaoppisesti syksyllä 2012.
Ennen madotussuositus oli Suomessa rutiininomaisesti 4 kertaa vuodessa. Nykyinen suositus on rutiinimadotus syksyllä lääkkeellä, joka tehoaa myös heisimatoihin (Equimax, Equest Pramox, kaksinkertainen annos Strongid-P) sekä keväällä lantanäytteen tulokseen perustuva madotustarpeen analysointi. Eli vain 1 tai 2 madotusta vuodessa.
Ideaaliolosuhteissa kaksi kertaa vuodessa tapahtuva madotus yleensä riittääkin. Suomessa kuitenkin vain harvoilla talleilla siivotaan viikoittain lannat pois tarhoista ja vielä harvemmalla tallilla siivotaan lannat säännöllisesti pois laitumilta.
Oman hevoseni madotusohjelma:
1.2.2012 Equest
27.8.2012 lantanäyte ++ suuret ja pienet sukkulamadot (skaala +, ++ ja +++)
8.9.2012 Equimax
13.1.2013 lantanäyte ++ suuret ja pienet sukkulamadot
19.1.2013 Equest
20.2.2013 kontrollilantanäyte 0 eli lääke toiminut
21.5.2013 lantanäyte 0
18.7.2013 lantanäyte 0
30.9.2013 lantanäyte 775 epg cythostaminae eli pienten sukkulamatojen kaltainen (vastaa varmaankin ++ tulosta, keskipaljon 200 - 1200 eggs per gram eli madota)
1.10.2013 Equimax, kaksi viikkoa madotuksesta kontrollilantanäyte, joka oli 0 epg eli lääke toiminut.
30.12.2013 lantanäyte, joka oli 175 epg (eggs per gram) cythostaminae eli ei vielä tarvetta madottaa, koska tulos alle 200 epg.
9.2.2014 Eraquell
3.5.2014 Eraquell
17.8.2014 Eraquell
24.11.2014 Equest Pramox
9.4.2015 lantanäyte, tulos 0
27.6.2015 Eraquell
5.11.2015 Equimax
29.2.2016 Panacur vastaa Axiluria
14.3.2016 lantanäyte 50 cythostaminae tyyppinen
3.5.2016 lantanäyte 300 cythostaminae tyyppinen
6.5.2016 Eraquell
27.7.2016 lantanäyte 200 cythostaminae tyyppinen
24.8.2016 Panacur
5.9.2016 lantanäyte 75 cythostaminae tyyppinen
Equest ja Equest Pramox ottavat kaikki muodot pienistä sukkulamadoista myös seinämässä koteloituneina olevat olomuodot. Mitenkään en usko, että tämän pitkäkestoisimmankaan matolääkkeen käyttö riittäisi vain kerran vuodessa.
Tammikuussa 2013 annettu Equest riitti syksyn madotukseen asti. Vuonna 2014 annan kuitenkin Eraquellia, vaikka sen teho ei kestä yhtä kauan ja joudun madottamaan kaksi tai kolme kertaa yhden sijasta, koska matolääkettä on välillä hyvä vaihtaa, ettei muodostu resistenssiä ja omalle hevoselleni on helpompi antaa matolääke tabletteina kuin pastamuodossa. Eraquellissa vaikuttavana aineena on ivermektiini, jonka katson lantanäyteanalyysien perusteella riittävän neljän kuukauden välein annettuna.
Päädyin kuitenkin madottamaan jo kolmen kuukauden kuluttua, koska tallillamme tarhoja ei siivota ja hevoset madotetaan eri aikoihin ja niillä on yhteistarhaus. Matotaakkaa siis varmasti on ja hevoseni on sen verran hoikassa kunnossa, että haluan varmistaa, ettei sillä ainakaan ole matoja liikaa.
Mielestäni kevättalvella kannattaisi viimeistään maaliskuussa antaa matolääke, jos ei ota lanta-analyysiä, jolloin tietää matotilanteen tason. Huomioitava on myös, että hevosella voi olla matoja, vaikka lantanäytteen tulos olisi nolla. Kaikkien matojen munat eivät välttämättä analyyseissä näy ja madot voivat olla sen ikäisiä, etteivät vielä munia tee.
Keväällä 2016 annoin Axiluria vastaavan Panacurjauheen ja harmittaa, etten ottanut lantanäytettä ensin. Kontrollinäyte kahden viikon kuluttua madotuksesta oli nimittäin 50 cythostaminae tyyppisiä madonmunia. Vaikuttavana aineena on fenbendatsoli, jolle nimenomaan cythostaminae tyyppiset madot ovat joillain talleilla ja kai aika yleisestikin resistenttejä. Aine ei ole muutenkaan pitkäkestoinen, joten on mahdollista, että uusia on alkanut kahdessa viikossa jo ilmaantua. Seuraavan kerran, kun tätä käytän otan lantanäytteen ennen ja jälkeen. Luulen, että aine tehosi, koska madonmunia oli niin vähän näytteessä.
En ole eläinlääkäri, ainoastaan oman hevoseni madotukseen perehtynyt ja kokemuksen kautta tietoni hankkinut.
No kannattaisikohan sitä eläinlääkäriä sitten konsultoida, jos et kerran itse ole (sen kyllä huomaa). Kuka oikeasti hevosestaan välittävä pitää jopa 10 kuukautta madottamatta pelkän lantanäytteen perusteella, jos kerran hevonen on silmiin nähden hoikka??
VastaaPoistaAnteeksi, oletkohan käsittänyt kirjoittamani jotenkin väärin. Kirjoitukseni pointti oli se, että mielestäni eläinlääkäreiden tämän hetkinen madotussuosituskäytäntö on riittämätön (rutiinimadotus vain syksyllä), jos omistaja ei ota säännöllisesti lantanäytteitä ja seuraa tilannetta.
PoistaHevonen ei ollut mitenkään liian laiha, mutta koska se vaikutti siis tuona keväänä jonkin verran hoikemmalta kuin muuten, niin madotin varmuuden vuoksi jo kolmen kuukauden kuluttua edellisestä madotuksesta enkä aikomukseni mukaan neljän kuukauden kuluttua. Väli oli siis 3 kk eikä 10 kk.
PoistaJa vielä yhteistarhauskin yhdistettynä eriaikaiseen madotukseen ja tarhojakaan ei siivota.. Miksi ihmeessä pidät hevosia, jos et huolehdi niistä?
VastaaPoistaSanotaanko näin, että harvasta hevosesta huolehditaan yhtä tarkasti kuin mitä omastani huolehdin. Hevoseni jouduin kuitenkin syyskuussa lopettamaan 23 vuoden iässä. Ja ei mitenkään vähin perustein. Hevostani hoidettiin kolme päivää vielä tämän ikäisenäkin Viikin eläinsairaalassa, koska se hoitoa tarvitsi. Kaikki kyllä tehtiin mitä tehtävissä oli.
PoistaIkävää se aina on se luopuminen, mutta ei se muuta sitä tosiasiaa, että olet laiminlyönyt päivittäiset rutiinitehtävät, mitä lie "tarkka" huolehtiminen kenellekin sitten tarkoittaa. Lanta-analyysi on fiksusti käytettynä hyvä työkalu. Se ei silti ole mustaa valkoisella, miltä hevonen kuitenkin sisältä näyttää. Vuonna 2013 hevosesi oli lähes 10 kuukautta madottamatta ja hoikan oloinen sen jälkeen, toki sille voi olla moniakin syitä. Miksi hevosta ei voi rutiinisti madottaa ennen ja jälkeen laidunkauden ja välillä ottaa analyysin. Madotusväli korkeintaan puolivuotta. Onko oikein kituuttaa hevosta vain sen perusteella (otit 3 analyysia ja sitten vasta madotus), että matoja ei satu näkymään analyysissä, ottaen vielä olosuhteet huomioon? Kyllä kuuluu huolehtia siitä, ettei madot pääsee elämään hevosen elinympäristössä. Paikkaatko kenties huonoa omatuntoasi noilla analyyseillä vai mitä?
VastaaPoistaVoi vielä miettiä, onko vanhaa hevosta kohtaan oikein viedä kiikuttamaan sitä enää klinikalle. Eikö armeliaampaa olisi heittää hyvästit kotitallilla, ilman turhaa stressiä kuljetuksesta,toimenpiteistä ym. Olla kiitollinen niistäkin vuosista. Vaatii tietenkin tilannetajua omistajalta lopun kohdatessa, miten toimia. Elämästä ei lopulta kukaan selviä hengissä, mutta elämänlaatuun voi vaikuttaa. Kyllä ihmisen tulisi kyetä näkemään asiat hevosen näkökulmasta, jättäen oma itsekkyys taka-alalle.
Nyt et enää näköjään suosittelekaan noudattamaan eläinlääkärin ohjeistusta, et madotuksen etkä sairaudenkaan hoidon suhteen.
Poista19.1.2013 hevonen sai Equestin lantanäytteen 13.1. perusteella. Tätä ennen se oli madotettu 8.9.2012 Equi-Maxilla kuten eläinlääkärit suosittelevat, rutiinimadotus syksyllä matolääkkeellä, joka tehoaa myös heisimatoihin. Eläinlääkärit suosittelevat seuraavaksi toimenpiteeksi keväällä ottamaan lantanäytteen. Otin lantanäytteen keväällä 21.5.2013 ja se oli 0 eli eläinlääkärit eivät tällöin suosittele madottamaan, vaan odotettasiin vain syksyn rutiinimadotusta. Madotin syksyllä 1.10.2013 Equi-Maxilla. Kaikki tehty kuten Suomen eläinlääkärit suosittelevat.
JA TÄMÄN LISÄKSI:
20.2.2013 tarkastettu lantanäyte, että 19.1.2013 annettu Equest on varmasti toiminut. 18.7.2013 tarkastettu lantanäyte, ettei vaan pääse matotilanne liian pahaksi. Ja vielä 30.9.2013 tarkastettu ennen madotusta, jotta tiedän missä mentiin, kun väli oli pitkä. Tilanne ei ollut paha, vaan syksyn 2013 madotus tuli sopivaan aikaan, koska lantanäyte oli 775.
Jos lantanäyte on 0-200 on madonmunia vähän eikä ole vielä tarpeen madottaa, 200-1200 madonmunia on keskipaljon ja tulee madottaa, yli 1200 madonmunia on paljon ja madotusohjelmaa on syytä tarkistaa.
En ole samaa mieltä, että olisin laiminlyönyt hevoseni hoidon tehdessäni nämä ylimääräiset toimenpiteet ja samalla kaikki eläinlääkäreiden suosittelemat toimenpiteet.
Hevoseni ei todellakaan ollut mitenkään hoikka syksyllä 2013 laidunkauden jälkeen. Hevoseni laidunnusta jouduttiin päinvastoin kesäisin rajoittamaan, ettei se liho liikaa.
Äkillinen akuutti vaiva saatiin hoidettua klinikalla ja tämä aina niin terve eikä vielä lainkaan vanhan oloinen hevonen pääsi sieltä terveenoloisena ja iloisena vielä kotiin, jossa se myöhemmin jouduttiin lopettamaan toisesta syystä. Tässä vaiheessa katsoin parhaaksi antaa hevoseni mennä. Klinikalla ei nimittäin selvinnyt mikä hevosen vaivat aiheutti.
Nykytietämyksen valossa voidaan pitää tarhojen siivoamattomuutta laiminlyöntinä tänä päivänä, johan esimerkiksi evidensian ohjeissa sitä pidetään tehokkaimpana tapana loisten kurissa pitoon. Maalaisjärkikin varmaan sanoo, että hevonen voi saada ympäristöstä tartunnan oitis lääkityksen vaikutuksen jälkeen.
VastaaPoistaTiedän hevosen, joka joutui ähkyleikkaukseen. Syynä oli mitä todennäköisimmin pitkälle lykätty madotus. Ja kun se lopulta tehtiin, oli sen jälkeen hevonen tuskissaan suoli miltein kierteellä. Samalla tavalla leikitty noiden lantanäytteiden kanssa. Melkein pitäisi suorittaa hevosen omistajan "kortti" ennen omaksi ottamista, kun maalaisjärkikin on katoava luonnonvara.
VastaaPoista